Vizesiz Balkan Ülkeleri

Makedonya Ohrid Gölü

Schengen vizesi karşımızda Çin seddi gibi dururken, hepimiz vize maliyetleri ve vize başvurusunda ki sıkıntılar, evrak toplama stresi yüzünden dertliyiz. Oysa ki vizesiz seyahat edebileceğimiz pek çok destinasyon olduğunu unutuyoruz.  Dünya genelinde vizesiz seyahat edebileceğiniz ülkelerin listesini yazımda paylaşmıştım.Bu yazımda ise  “komşu” diyebileceğimiz Vizesiz Balkan ülkeleri listesini aşağıda bulabileceksiniz, Türkiye’deki insanların en çok ziyaret ettiği rotalardan biri olduğunuda unutmamak lazım.

Adını batıdan doğuya uzanan ve Bulgaristan’ı ikiye bölen sıradağlardan alan Balkan coğrafyasında 49 milyondan fazla insan yaşıyor. Balkanlar, Balkan coğrafyası ya da Balkan Yarımadası gibi isimlerle anılan bölgede Hırvatistan, Sırbistan, Slovenya, Karadağ, Makedonya, Bosna–Hersek, Arnavutluk, Romanya, Bulgaristan, Yunanistan ve Türkiye‘nin Trakya bölümü yer alıyor. Kelime kökeni Türkçe olan Balkan sözcüğünün, ‘Sık ormanlarla kaplı dağ, sazlık, bataklık, sarp ve ormanlık sıradağ’ gibi anlamları bulunuyor.

Aşağıda vize istemeyen Balkan ülkelerini görebilirsiniz.Ayrıntılara girmeden ülkeler hakkında bilgiler verdim. İlerleyen dönemlerde ülkelerin gezi rehberlerini de yazmış olacağım.

Vize istemeyen Balkan Ülkeleri

Makedonya, Arnavutluk, Sırbistan, Bosna-Hersek, Karadağ ve Kosova özgün kültürleri, doğal güzellikleri ve estetik mimarileriyle başucumuzda duruyor. Sırbistan’ın zarif başkenti Belgrad’dan, yaralarını sarmış gururlu ve güzel Saraybosna’ya, Karadağ’ın dünyada en göz alıcı 10 yerden birisi olarak seçilen Sveti Stefan’ı, Makedonya’nın, Manastır, Ohri ve Üsküp’ü derken Balkanlar gezip görülecek birçok güzelliğe sahip.

1. Makedonya

Roma, Bizans ve Osmanlı izlerini taşıyan Balkan ülkesi olan Makedonya Türk vatandaşlarının en çok tercih ettiği destinasyonlardan biri. Makedonya’yı ziyaret eden yabancı turistler arasında Türkler ilk sırada geliyor. Batıda Arnavutluk, güneyde Yunanistan, doğuda Bulgaristan, kuzeyde Sırbistan ve Kosova ile komşu olan ülke.Makedonya’nın başkenti Üsküp(Skopje), Manastır ve en popüler tatil beldesi olan Ohrid şehirleri en çok ilgi görenler yerler arasında. Hemen hepsi de her köşesinde geçmişin izlerini, her yanında doğanın hazinesini barındıran şehirler. Vardar Nehri kenarında kurulmuş başkent Üsküp, Osmanlı’nın 542 sene süresince egemen olduğu bir şehir.

Makedonya vize uygulaması: Türk vatandaşları Makedonya’yı 90 güne kadar vizesiz ziyaret edebiliyor.

Üsküp’ün ortasından geçen Vardar Nehri’nin iki yakasını birleştiren Taşköprü,
Osmanlı’nın Üsküp’teki sembol eserlerinin başında geliyor.

2. Arnavutluk

Adriyatik kıyısında dağlık bir coğrafyada yer olan Arnavutluk, İtalya ve Osmanlı’dan izler taşıyan, kendine has kültürünü, Balkan kültürüyle yoğurmuş şirin bir ülke. Çoğunlukla kültür turizmi sevenlerin tercih ettiği Arnavutluk, zengin kültürü, köklü tarihi, farklı mimarisi ve capcanlı gece hayatıyla başkent Tiran üzerine yoğunlaşıyor. Başkent Tiran yanı sıra Berat, Elbasan, DurresKrujaVlore ve İşkodra şehirleri Arnavutluk’ta ziyaret edilebilecek diğer destinasyonlardır.

Arnavutluk vize uygulaması: Arnavutluk vizesi çıkarma ihtiyacı duymadan Türk vatandaşları 90 güne kadar seyahatlerinde, ülkeye vizesiz giriş yapabiliyor.

3. Sırbistan

Avrupa’nın en eski yerleşim yerlerinden biri olan Sırbistan aynı zamanda Yugoslavya dönemininde yönetim merkeziydi. Başkent Belgrad ise Tuna ile Sava nehirlerinin birleştiği coğrafyada yer alır ve Balkanların en çok ziyaretçi ağırlayan şehirlerinden biridir.

Sokullu Mehmet Paşa Çeşmesi ve Silahdar Damat Ali Paşa Türbesi’yle Osmanlı izlerini taşıyan Belgrad, diğer yandan da Avrupa’nın en hareketli ve etkileyici gece hayatının hissedildiği şehirdir. Geniş cadde ve sokakları, temiz ve yemyeşil şehir parkları, şık kafe ve restoranları, ekonomik konaklama ve yemek seçenekleri ile Belgrad mutlaka listenizde olmalı.

Başkent Belgrad’ın yanı sıra günübirlik ziyaretlerle uğranabilecek Novi Sad, ülkenin güneyinin en gelişmiş şehri Niş, Kosova sınırında ağırlıklı olarak Türk ve Boşnakların yaşadığı Novi Pazar, Sırbistan seyahatinde uğranabilecek diğer noktalar.

Sırbistan vize uygulaması: Sırbistan vizesiz balkan ülkeleri arasında yer alıyor. Sırbistan’da 180 gün içinde 90 günü aşmamak kaydıyla vizeden muaf seyahat edebiliyorsunuz.

Tuna ile Sava nehirlerinin birleştiği coğrafyada yer alan Belgrad

4. Bosna Hersek

Yakın geçmişin en acı izlerinin yaşandığı bir bölgede kurulu olan Bosna Hersek, Geçmişin kötü günlerini silip tarihi ve kültürel eserleriyle yeniden şahlanmaya hazırlanan ülke Osmanlı döneminden kalan eserleriyle misafirlerine nasıl da dimdik ayakta kaldığını anlatıyor. Avrupa’nın Kudüs’ü olarak anlatılan Saraybosna (Sarajevo), Bosna Hersek’in başkenti. Farklılıkların rengarenk bir görünüm sunduğu Saraybosna’da cami, kilise ve havralar yan yana. Başkent Saraybosna’nın dışında Balkanların en tanıdık mimari yapısı Mostar Köprüsü’ne sahip olan Mostar şehrini de mutlaka görülecek yerler listenize ekleyin

Bosna Hersek vize uygulaması:Bosna Hersek vizesiz balkan ülkeleri arasında yer alıyor. Türk vatandaşları 60 gün vizeden muaf.

Mostar Köprüsü, Bosna-Hersek’in Mostar şehrinden geçen Neretva nehri
üzerinde bulunan köprü

5. Karadağ

Karadağ, bence Balkanlar’daki en güzel ülkelerin başında geliyor. Özellikle Karadağ’a uçak bileti çok pahalı olabildiği için, bir çok kişi tarafından es geçilebiliyor.Ancak Arnavutluk üzerinden Karadağ’a geçmek oldukça rahat uçak bileti bakarken Arnavutluk’a bakmayı unutmayın.

Adriyatik kıyılarında kurulu olan , yeşille mavinin buluştuğu bakir bölgeleriyle huzur veren Karadağ, daha çok Adriyatik kıyısındaki Budva ve Kotor şehirleriyle tanınıyor. UNESCO Dünya Mirası Listesi’nde yer alan ve Orta Çağ izlerini taşıyan Budva ve Kotor şehirleri, eski şehir merkezi, hoş sahilleri, renkli gece hayatı ve kültürel zenginlikleriyle Karadağ’da mutlaka uğranması gereken yerler arasında.

Karadağ vize uygulaması: Karadağ 180 gün içinde 90 günü aşmayan seyahatlerde Türk vatandaşlarından vize istemiyor.

Kotor Körfezi

6. Kosova

Kosova, resmî adıyla Kosova Cumhuriyeti, Balkanlar’da yer alan ve dünyada sınırlı tanınırlığa sahip denize kıyısı olmayan Avrupa’nın en genç ülkelerinden birisi . 2008 yılından bu yana bağımsız. Sırbistan’ın güneyinde kurulu olan ülke bağımsızlık süreci nedeniyle ayrıldığı Sırbistan’la hala diplomatik kriz yaşıyor. Osmanlı egemenliği altında yüzyıllar boyunca yaşayan ülkede Osmanlı izlerini her köşede görmek mümkün.

Yemyeşil milli parkları, kayak merkezleri, temiz havası ve ekonomik fiyatları ile Balkanlarda ziyaret edilebilecek ülkelerden. Kosova’nın başkenti Priştine, ülkenin en büyük yerleşim merkezi. Kosova seyahatinde Osmanlı izleri taşıyan başkent Priştine’nin dışında bölgenin en eski kültürel merkezlerinden Prizren’i de görmek gerek. 10 bine yakın Türk kökenli vatandaşın yaşadığı Prizren, yabancılık hissettirmiyor.

Not: Kosova’dan Sırbistan’a geçişlerde diplomatik sorunlar nedeniyle sıkıntı yaşanabiliyor. Bu yüzden Kosova-Sırbistan geçişi için iyi planlama yapmak, mümkünse Sırbistan’ı önce ziyaret etmek ya da Kosova’dan sonra bir başka ülke üzerinden Sırbistan’a geçiş yapmak gerekiyor.

Kosova vize uygulaması: Türk vatandaşları 180 gün içerisinde 90 güne kadar vizeden muaf tutuluyor.

Prizren Taşköprüsü

Makedonya, Arnavutluk, Sırbistan, Bosna Hersek, Karadağ, Kosova vizesiz balkan ülkeleri olarak seyahat edebileceğiniz keşfedilmeyi bekleyen ülkeler. Bu güzel coğrafyayı keşfetmek için pasaport ve ulaşım biletini ayarlamak yeterli. Sorularınız var ise aşağıda yorumlar kısmından sorularınızı sorabilirsiniz.

Bunlar da İlginizi Çekebilir

1 Trackback / Pingback

  1. Ohrid Gezi Rehberi | Ohrid Gölü, Makedonya | Çekim Günlükleri

Bir yanıt bırakın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.


*