Pasaport Nedir ? Pasaport Çeşitleri Nelerdir ? Kimler Hangi Pasaporta Sahip Olabilir ?

Pasaport vatandaşı olduğu ülke dışında yabancı ülkelere gidecek olanlara yetkili makamlarca verilen, yabancı ülke girişlerinde yetkili kişilere ibraz edilen belgedir. Ancak kimlikle de gidilebilen KKTC, Gürcistan ve Ukrayna için pasaport gerekmiyor. 115 ülkeye vizesiz seyahat edebilen Türkiye Cumhuriyeti pasaportu, Avrupa ülkeleri arasında 18. , dünyada ise en güçlü 39. pasaport oldu.

5682 sayılı Pasaport Kanununun 12’nci maddesine göre Türkiye Cumhuriyeti Devleti namına verilmekte olan ve meslek gruplarına göre ayrılan 4 çeşit, buna ek olarak geçici (pembe) pasaport ile birlikte toplam 5 çeşit pasaport bulunmaktadır.

Pasaport çeşitleri ve renkleri:

  • Umuma Mahsus Pasaport ( Bordo )
  • Hususi Damgalı Pasaport ( Yeşil )
  • Diplomatik Pasaport ( Siyah )
  • Hizmet Damgalı Pasaport ( Gri )
  • Geçici Pasaport ( Pembe )

1.Umuma Mahsus Pasaport ( Bordo )

Umuma Mahsus Pasaport; bir diğer adıyla bordo pasaport olarakta bilinen meslek gruplarına göre ayrılan hususi, diplomatik ve hizmet pasaportlarına gerekli şartları taşımayan kişilerin başvurduğu standart pasaport türüdür. Bordo pasaport sahipleri vizesiz gidilebilen yerlere pasaportları ile direkt giriş yapabilirler. Bordo pasaport, 38 sayfadan oluşur ve verilen vizeler bu pasaport üzerine işlenir. Talebe göre minimum 6 ay maksimum 10 yıla kadarki süreyi kapsayacak şekilde başvurularınızı gerçekleştirebilirsiniz.

2. Hususi Damgalı Pasaport ( Yeşil )

Hususi pasaport; Türkiye Büyük Millet Meclisi (TBMM) eski üyeleri, bakanlar ile birinci, ikinci ve üçüncü derecede görev yapan devlet memurlarına veriliyor. Kısacası devlet adına çalışan memurlara ve belirli şartları taşıdıkları sürece bu memurların ailelerine, 5 yıllık süre ile verilen pasaport türüne denir. Hususi pasaportun birçok ayrıcalığı bulunur. Birçok ülkeye belirli gün sayısı ile sınırlı olmak üzere vizesiz giriş sağlar.Hangi ülkelere vizesiz seyahat edebileceğinizi buradan öğrenebilirsiniz. Yeşil renklidir, 30 sayfaya sahiptir.

Hususi pasaport taşıma hakkı bulunan kişilerin 25 yaşına kadar olan çocukları da yeşil pasaport alabiliyor. Çocukların yeşil pasaport alabilmesi için gerekli şartları sağlaması gerekmektedir. Bu şartlar; öğrenciliği devam etmesi, 25 yaşını aşmamış olması, evlenmemiş olması ve iş sahibi olmaması gerekmektedir. Bu şartları sağlayan çocuklar hususi pasaport taşıma hakkı bulunan aile bireyiyle birlikte pasaport başvurusunda bulunabilir.

Hususi pasaport taşıma hakkı bulunan kişiler harçtan muaftır. Sadece defter ücreti ödeyerek başvurularını gerçekleştirebilirler.

3.Hizmet Damgalı Pasaport ( Gri )

Hizmet pasaportu, adından da anlaşılacağı için devlet tarafından görevlendirilmiş devlet için yurt dışında görev yapacak olan kişilere grevleri süresince verilen pasaport türüdür. Aynı zamanda milli sporcular da bu pasaportları kullanır. Gri renklidir, 30 sayfaya sahiptir.

4.Diplomatik Pasaport ( Siyah )

Diplomatik pasaport; diplomatlara, TBMM üyelerine, Anayasa Mahkemesi, Yargıtay, Danıştay, Sayıştay üyelerine, eski cumhurbaşkanlarına, valilere, büyükşehir belediye başkanlarına ve üst düzey devlet kadrolarına veriliyor

Diplomatik pasaport yurt dışında kongre ve konferanslara katılmak üzere gönderilmiş devlet görevlilerine ve ailelerine verilmektedir. Siyah renklidir, 28 sayfaya sahiptir ve hiçbir harca tabi değildir.

Diplomatik pasaportlar için hiçbir harç veya ücret alınmıyor. Hizmet ve hususi pasaportlar için sadece defter bedeli alınırken, umuma mahsus pasaportlar için süreye göre pasaport harç bedeli tahsil ediliyor.

5.Geçici Pasaport ( Pembe )

Geçici pasaport , yurt dışında bulunan Türk vatandaşlarının Türkiye konsolosluklarından alabileceği seyahat belgesidir. Geçici pasaportlar; pasaport kaybı, süre aşımı ve sınırdışı edilme gibi durumlarda, 1 ay boyunca geçerli olmak üzere verilir. Pembe renklidir, tek sayfadır ve Türkiye’ye giriş yaptığınız anda sizden geri alınır.

Acil durumlarda verilen geçici pasaport için defter bedeli ya da harç ücreti alınmaz. Tek seferliktir ve sadece Türkiye’ye dönüş için kullanabilirsiniz. Ülkeye girişte ki emniyet yetkililerine pasaportunuzu teslim etmeniz gerekmektedir.

Pasaport başvurusu aşamaları defter ve harç bedelleri için burada ki yazımı okuyabilirsiniz.

3 Trackbacks / Pingbacks

  1. Pasaport Başvurusu Nasıl Yapılır? Gerekli Evraklar Neler|Çekim Günlükleri
  2. Yeşil Pasaporta Vize İstemeyen Ülkeler ve Yeşil Pasaportun Avantajları | Çekim Günlükleri
  3. Schengen Vizesi Nasıl Alınır? Schengen Vizesi İçin Gerekli Evraklar | Çekim Günlükleri

Bir yanıt bırakın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.


*