Schengen, Avrupa’ya seyahat etmeyi düşünen herkesin karşına çıkan bir kelimedir. Avrupa Birliğinde 1995 yılında imzalanan Schengen Sözleşmesi kapsamında bu Sözleşmeye taraf olan ülkeler arasındaki sınır kontrolleri kaldırılarak, sözleşmeye taraf olan ülke vatandaşlarına Schengen bölgesinde serbest dolaşım hakkı tanımıştır. Schengen bölgesi kapsamında sözleşmeye taraf olan ülkelerin dış sınırlarında yapılan kontrolerde ortak kurallar ve uygulamalar çerçevesinde vize kontrolleri yapılıp, Schengen sözleşmesi tarafları arasında emniyet güçleri ve yargı alanlarında işbirliği yapılmaktadır. Schengen bölgesinin dışında kalan üçüncü ülkelerin vatandaşları bu ülkelere girebilmek için Schengen vizesi almalıdırlar.
Schengen Ülkeleri
26 Schengen ülkesi, 27 Avrupa Birliği ülkesinin 22’si ve 4 Avrupa Birliği üyesi olmayan ülkeden oluşuyor. Güney Kıbrıs, Romanya, Bulgaristan ve Hırvatistan AB üyesi olmasına rağmen Schengen’e dahil değil. İzlanda, İsviçre, Lihtenştayn ve Norveç AB üyesi olmamasına rağmen Schengen’e dahil. AB’den ayrılma kararı alan İngiltere ve İrlanda da Schengen rejimine dahil değil.
Schengen ülkeleri: Almanya, Avusturya, Belçika, Çek Cumhuriyeti, Danimarka, Estonya, Finlandiya, Fransa, Hollanda, İzlanda, İtalya, İspanya, İsveç, İsviçre, Litvanya, Lihtenştayn, Letonya, Lüksemburg, Macaristan, Malta, Norveç, Polonya, Portekiz, Slovakya, Slovenya, Yunanistan.
Schengen üyesi olmayan ancak Schengen vizesi ile seyahat edilebilen ülkeler: Bulgaristan, Hırvatistan, Monako, Romanya, San Marino, Vatikan.
Schengen Vizesi Nedir?
Schengen Vizesi, uygun makamlar tarafından ilgili tarafa Schengen Bölgesini ziyaret etme ve Schengen Bölgesi dahilinde seyahat etmeye yönelik olarak düzenlenen belgedir.
Schengen Vizesi Türleri
Herhangi bir Schengen ülkesinin elçiliği/konsolosluğu tarafından düzenlenen ilgili vize türüne göre seyahatin mahiyeti ve diğer ilgili koşullar gereğince ilgili vize için geçerli olan farklı kısıtlamalar bulunmaktadır.
3 tür Schengen Vizesi vardır. Seyahat amacınıza göre başvurmanız gereken vize tipi değişir. Turistik ziyaretleriniz için C tipine başvurursunuz.
Başvuracağınız vize türüne göre farklı başvuru hazırlıkları yapmanız gerekir.
C tipi (Klasik Turist Vizesi)
Schengen Vizesi C tipi), Schengen Antlaşması’na dahil ülkelerde (Schengen Ülkeleri) her altı ay için en fazla 90 günlük bir süre zarfında, yetkili konsolosluğun verdiği vize geçerlik süresi kadar seyahat etmeye ve konaklamaya izin veren vizi tipidir. Maksimum 5 yıla kadar veriliyor. C tipi Schengen vizeniz ister 1 yıllık ister 2 yıllık ister 5 yıllık olsun, her 180 gün içinde sadece 90 gün kalış hakkınız vardır.
Turistik Schengen Vizesi de kaç kere giriş çıkış yapacağınıza göre 3’e ayrılır: Tek Giriş, Çift Giriş, Çoklu Giriş.
- Tek giriş vizesi, sahibine, bir Schengen ülkesine (Schengen Bölgesi) belirli bir süreyle sadece bir kez girme izni verir. Girdiğiniz Schengen Bölgesinden ayrıldıktan sonra Schengen Bölgesinde konaklamak için izin verilen süre henüz sona ermemiş olsa bile vizenin geçerliliği sona erer.
- Çift giriş vizesi, yukarıdakiyle aynı politikayı uygular, ancak Schengen Bölgesine iki kez girmenize izin verilir, yani vizenizin izin verdiği süre boyunca Schengen Bölgesine girebilir, oradan çıkabilir ve hiçbir sorun olmadan tekrar girebilirsiniz. İkinci kez o ülkenin dışına çıktığınızda vizenin süresi sona erer.
- Çoklu giriş vizesi, sahibine, istediği şekilde Schengen Bölgesine girip çıkma izni verir. Ancak, bu vize sahibine Schengen Bölgesinde Schengen üyesi bir ülke ile Schengen üyesi olmayan bir ülke arasında sınırdan geçtiği günden başlayarak altı ayda bir maksimum 90 gün konaklama izni verir.
D Tipi (Oturma İzinli Ulusal Vize)
Ulusal vizeler (D tipi), Schengen bölgesinde 90 günü aşan ikamet süreleri için geçerlidir. Örneğin; Aile birleşimi, Almanya’da çalışmak veya üniversite eğitimini sürdürmek gibi amaçlarda alınan vize tipidir.
Bazı ülkeler, D tipi vize aldığınızda, o ülkeye giriş yaptıktan belirli bir gün içinde gerekli bürolara gidip oturma izni almanızı veya kayıt yaptırmanızı bekliyor. Örneğin İtalya, ülkeye giriş yaptıktan 8 gün içinde oturma izni çıkartmanız için süre tanıyor.
Çok girişli ulusal vize almak isteyenler belirli şartları karşılamalıdırlar:
- Uluslararası öğrenci programı bir yıldan uzun olmayacak bir süreyle vize verecektir.
- Schengen ülkelerinden birinde tam bir müfredat programında okumaya başlamak üzere olan uluslararası bir öğrenci. Vize, yine, uzatma olasılığı olacak şekilde bir yıl süreyle düzenlenir.
- Schengen ülkelerinden herhangi birinde bir yükseköğrenim kurumunda veya araştırma merkezinde kişiyle ve yakın aile üyeleriyle ilgili pedagojik bir çalışma.
- Uzmanlığını paylaşma maksadıyla sporcu, ressam veya başka türde bir meslekte uzmanlığından dolayı Schengen ülkelerinden herhangi birinde seyahat eden bir profesyonel.
- Kişinin Schengen Bölgesinden belirlenen bir zaman diliminde ayrılmasına engel olan sağlık durumu gibi acil durumlar.
A Tipi (Transit Vize)
“A” kategorisi, sahibine Schengen Ülkesi Bölgesine girmeden Schengen Ülkesi Havalimanı dış hatlar bölgesinden seyahat etmesine izin veren Havalimanı Transit Vizesini temsil etmektedir. Havalimanı transit vizesi, Schengen Ülkesi Havalimanından aktarmalı uçuş yoluyla Schengen dışı bir ülkeden başka bir Schengen dışı bir ülkeye seyahat eden vatandaşlar için zorunludur.
Bu yazımda size Schengen hakkında genel bir bilgi vermeye çalıştım Schengen vizesine başvuru için gerekli evraklar yazımı okuyarak evraklarınızı hazırlaya başlayabilirsiniz.
2 Trackbacks / Pingbacks