Pasaport Başvurusu Nasıl Yapılır? Pasaport İçin Gerekli Evraklar Nelerdir ? Harç ve Defter Ücreti Ne Kadar ?

Pasaport vatandaşı olduğu ülke dışında yabancı ülkelere gidecek olanlara yetkili makamlarca verilen, yabancı ülke girişlerinde yetkili kişilere ibraz edilen belgedir.

Pasaport hakkında detaylı bilgiyi ve pasaport çeşitlerini yazımda paylaştım. Pasaport başvurusu yapmadan önce bu yazıyı mutlaka okuyun. Pasaport almak, doğru adımları takip ettiğiniz sürece oldukça kolay bir işlemdir. Bu konuda gözünüz korkmasın. Pasaport başvuru süreci ortalama 10 dk içinde tamamlanmakta ve başvuru işlemi gerçekleştikten 3 iş günü içinde adresinize pasaportunuz gelmektedir. Pasaport başvurusu nasıl yapılır adım adım aşağıda detaylıca anlattım.

Türkiye Cumhuriyeti Pasaportu
Türkiye Cumhuriyeti Pasaportu

Pasaport Başvurusu Nasıl Yapılır ?

Pasaport başvurusu yaş fark etmeksizin şahsen yapılması gerekmektedir. Öncelikle aşağıdaki harç ve defter ücretlerini internet üzerinden veya bankacılar aracılığıyla yatırdıktan sonra, yine internet üzerinden veya telefon ile randevu almanız gerekmektedir.

Online randevu Nüfus Müdürlüğü sitesinden gerçekleşmektedir ve randevu almak istiyorsanız buradan ulaşabilirsiniz. Telefon ile randevu için ALO 199 hattını arayarak randevunuzu gerçekleştirebilirsiniz

Randevu aldıktan sonra, nüfus müdürlüklerine 2 adet biyometrik fotoğraf ve T.C kimlik kartınız ile gitmeniz yeterlidir. Önceden Emniyet Genel Müdürlüğünden pasaport çıkarılıyordu ancak 2 Nisan 2018 tarihinden itibaren pasaport başvurusu Nüfus Müdürlüklerinden yapılıyor.

Pasaport İçin Gerekli Evraklar Nelerdir?

Pasaport için ihtiyacınız olan belgeler hazırlanıp, internet ya da telefon üzerinden pasaport randevusu alarak 2 adet biyometrik fotoğraf ve nüfus cüzdanı/TC Kimlik kartı ile başvuru yapabiliyorsunuz.Başvuruyu şahsen gerçekleştirmeniz gerektiğini unutmayın.

  1. Biyometrik 2 adet fotoğrafınız
  2. TC Kimlik Kartı veya nüfus cüzdanınız
  3. Harç ve cüzdan bedelinin yatırıldığına dair banka makbuzu
  4. Varsa eski pasaportunuz
  5. Öğrenci belgesi (Harçsız pasaport talep edenler için)

Pasaport kanununda belirtildiği üzere yaş gözetmeksizin (bebekler dahil) tüm pasaportlarda fotoğraf bulundurulması zorunludur. Öncelikle herhangi bir fotoğrafçıya gidip pasaport için fotoğraf çektirmek istediğinizi belirtmeniz yeterli. Biyometrik fotoğraf arka fonu beyaz, herhangi bir gülümse olmadan dümdüz karşıya bakılarak çekilmesi zorunlu olan fotoğraftır.

Resmi kıyafet zorunluluğu yoktur, son 6 ay içinde çekilmiş fotoğraf kullanmanız gerekmektedir. Eğer 6 aydan önce ya da daha önce ki başvurunuzda kullanmış olduğunuz biyometrik fotoğraf var ise mutlaka yenisini çektirin.

Pasaport Defter ve Harç Ücretleri,

Pasaport harç ücretlerini Nüfus Müdürlüğüne başvuruya gelmeden önce yatırmış olmanız gereklidir. Başvuru esnasında başvuru evrakları içinde harç makbuzu bulunmak zorundadır. Başvuru yapmak istediğini pasaport süresine göre harç ücretide değişmektedir.

6 ay ile 10 yıl arasında pasaport süreleri değişmektedir. İhtiyacınız doğrultusunda başvurmak istediğiniz süreyi seçip anlaşmalı bankalara ödemeyi gerçekleştirebilirsiniz. Ayrıca pasaport süresi 3 aydan az kalınca birçok ülkeye girişte sorun çıkabilir, mümkünse 10 yıllık çıkartın.

Eğer hususi (yeşil) pasaport hakkınız var ise sadece defter ücreti ödemeniz yeterli. Harç ücreti ödemeniz gerekmiyor, Umumi (bordo) pasaport harcını ise banka yerine online ödeyebilirsiniz.

Güncel harç ve defter ücretlerini buradan kontrol edebilirsiniz.

SüreHarç ***DefterToplam
6 Ay170,00 TL133,50 TL303,50 TL
1 Yıl248,40 TL133,50 TL381,90 TL
2 Yıl405,50 TL133,50 TL539,00 TL
3 Yıl575,90 TL133,50 TL709,40 TL
3+ Yıl811,60 TL133,50 TL945,10 TL

*** Hususi ve Hizmet Damgalı Pasaportlar harç bedelinden muaftır.

Pasaport Defter ve Harç Ücretini Yatırma

Pasaport harç ücretini ister internet üzerinden isterseniz anlaşmalı bankalar üzerinden ödeyebiliyorsunuz. İnternet üzerinden pasaport harcınızı yatırmak için; İnternet vergi dairesi web sitesine girin (ivd.gib.gov.tr). Sol alt köşedeki “Harç ve değerli kâğıt bedeli” butonunu tıklayın. Açılan pencereden “Pasaport harcı ödeme” bağlantısını tıklayın. Gerekli bilgileri ve size en yakın vergi dairesini seçin. Sonraki adıma geçin, kredi kartıyla pasaport defter bedeli ve harcını ödeyin. Ardından makbuzu bilgisayarınıza kayıt edip, çıktısını alabilirsiniz.

Eğer online değilde banka üzerinden ödeme yapmak istiyorsanız anlaşmalı bankalar: Akbank, Aktifbank, Albaraka Türk Katılım, Alternatif Bank, Anadolubank, Denizbank, FibaBanka, Finansbank, Garanti Bankası, HSBC, ING Bank, Kuveyt Türk Katılım Bankası, Odeabank, Şekerbank, Ziraat, TEB, Halk Bankası, İş Bankası, Vakıflar Bankası, Yapı ve Kredi, Ziraat Katılım.

Öğrenciyseniz ve 25 yaşını doldurmadıysanız harç bedelinden muaf oluyorsunuz. Öğrenim gördüğünüz kurumdan almış olduğunuz ıslak imzalı, e-imzalı veya e-devlet kapısı üzerinden alınan 60 günü geçmemiş öğrenci belgeniz ile birlikte sadece defter ücretini ödeyerek başvurunuzu gerçekleştirebilirsiniz.

Sizlere adım adım pasaport başvurusunun nasıl yapılacağını ve defter/harç ödemeleri hakkında bilgi vermeye çalıştım. Pasaport başvurusu hakkında sorularınız olursa yorum kısmından sorabilirsiniz.

Pasaport Çeşitleri Nelerdir ? Kimler Hangi Pasaporta Sahip Olabilir ? hakkında ki yazımı buradan okuyabilirsiniz.

2 Trackbacks / Pingbacks

  1. Pasaport Nedir ? Pasaport Çeşitleri Nelerdir ? | Çekim Günlükleri
  2. Schengen Vizesi Nasıl Alınır? Schengen Vizesi İçin Gerekli Evraklar | Çekim Günlükleri

Bir yanıt bırakın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.


*