Büyülü Şehir: Mardin Gezilecek Yerler

Mardin; bir çok medeniyete ev sahipliği yapmış, tarihi ve kültürel zenginliğiyle adeta geçmişi günümüze taşıyor. Başlığımızdan da anlaşılacağı üzere Mardin bizleri fazlasıyla büyüledi. Kısa süreli gezimizde sadece bir günümüzü ayırabildiğimiz şehir merkezi az zamanda büyük etki bıraktı bizlerde. Bu yazımızda; binlerce yıldır farklı kültürlere ev sahipliği yapmış Artuklu merkez ilçesinde bulunan, eski Mardin gezilecek yerler hakkında gezi deneyimlerimizi sizlerle paylaşmak istiyoruz.

Mardin Sokakları

Mardin Gezilecek Yerler

Eski Mardin evleri çok güzel korunarak günümüze kadar taşınmış. Bu sayede kendinizi geçmişe taşıyan bu şehir, müthiş bir görsel şölen sunuyor bizlere. Bu bölge başlı başına müze olarak ziyaret edilebilecek bir yer. Şehrin dar sokaklarında gezdiğiniz zaman apayrı bir atmosfer hissedeceksiniz. Mardin gezilecek yerler detaylı bilgisi aşağıda yer alıyor.

1.Cadde

Şehre girişte bizleri karşılayan, Mardin’in meşhur birinci caddesi sağlı sollu olarak birçok dükkandan oluşuyor. Bu dükkanlardan meşhur Mardin lezzetleri ve hediyelikleri satılıyor. Ayrıca burada gezilmesi gereken mekanlara bu yoldan ayrılan küçük sokaklarla ulaşılıyor. Burada bulunan çarşının dışında, buraya paralel ilerleyen Kayseriye Çarşısı ve çevresindeki daracık sokaklarda bulunan çarşı kesinlikle görülmeli. Biz burada pazar günü bulunduk, dükkanların kapalı olmasına rağmen bu atmosfer görülmeye değer.

Seyir Terasları

Her evin çatısı başlı başına bir seyir terası burada. Çünkü evlerin hepsi birbirinin önünü kapatmayacak şekilde inşa edilmiş. Mardin sokaklarından geçerek Mardin Kalesi’ ne doğru tırmandığımızda her sokağın ayrı bir renk her açıklığın ayrı bir seyir terası olduğunu görüyoruz. Ama bu manzaraya karşı kahve içerek keyif yapmak isteyenler için Eski Ptt Binası’nda bulunan uygulama otelinin kafe kısmını, Mezopotamya Çay Bahçesi’ ni ve Seyr-i Merdin kafeyi önerebiliriz.

Mardin Müzesi

Birinci caddede yer alan müze öncelikle bina yapısıyla dikkatleri üzerine çekiyor. Müzede tarih öncesi dönemlerden Osmanlı’ya kadar Mardin ve çevresinde yaşamış kültürlere ait eserler yer alıyor. Müze giriş ücreti 6 TL.

Ulu Cami

Birinci caddenin alt kısmında kalan Ulu Cami’ye dar sokaklardan ilerleyerek ulaşıyoruz. Kentin en önemli yapıtı olarak Mardin simgesi haline gelmiş bu camide, Hz. Muhammed’in Sakalı Şerif’i bulunduğu için ziyaretçilerin en çok ilgisini çeken yerler arasında.

Mardin Ulu Cami

PTT Binası

Mardin’in önde gelen ailelerinden Şatanalar için yapılmış olan bina 1953 yılında aileden satın alınarak PTT binası olarak kullanılmıştır. Günümüzde ise Mardin Artuklu Üniversitesi tarafından Uygulama Oteli olarak kullanılıyor. En üst katta kafesi bulunan bina seyir terası olarak tercih edilebilir.

Mardin Eski PTT Binası

Kasımiye Medresesi

Şehir merkezi birinci caddeye biraz uzak yerde konumlanmış olan bu medrese görülmeye değer bir yer. Araç ile ulaşım merkezden üç- dört dakika kadar uzaklıkta kalıyor. Medreselerde dini ilimlerin yanında; tıp, matematik, astronomi gibi derslere de yer veriliyordu. O dönemlerde eğitimin merkezi olarak medreseler kullanılıyordu.

Zinciriye Medresesi

Zinciriye Medresesi

Mardin’ de Ne Yenir?

Her türlü baharat karışımıyla çeşit çeşit yemekler ve çörekler barındırıyor Mardin Mutfağı. Farklı kültürlere ev sahipliği yapmış olmasından dolayı mutfağı oldukça zengin Mardin’in.

Güneydoğu Anadolu dediğimizde akla gelen ilk yiyecek kebap oluyor. Mardin’de de yemeden dönmeyeceğiniz ilk şey Mardin Kebabı olsa gerek. Adana, Urfa yörelerine ait kebaplara benzer ancak baharat karışımı olarak daha hafif bir kebap bu yöredeki. Biz Mardin kebabını Kebapçı Rıdo’ da yemeyi tercih ettik. Ancak mekan seçeneğinin oldukça fazla olduğunu da belirtmek isteriz. Akşam yemeği için tercih edeceğiniz bazı mekanlar geleneksel Mardin mutfağını sizlere sunarken doğu kültürüne ait müzikler eşliğinde sıra gecesi düzenliyorlar.

Her çeşit etin bulunduğu bölgede işkembe dolması (kibe)içli köftelebeniyye ve kaburga dolması tadılması gereken lezzetler arasında.

Burada tadabileceğiniz bir diğer lezzet Mardin Çöreği. Bu yöreye ait olan tarçın gibi baharatlar konularak farklı bir lezzet kazanan çörekleri her fırında bulabilirsiniz.

Sembusek ise bir çeşit kapalı lahmacundur. Sabah saatlerinde kahvaltı için peynirli olarak bu lezzeti tercih edebilir, günün diğer saatleri için kıymalısını deneyebilirsiniz.

Mardin’de Fırın

Mardin Hediyelikleri

Hediyelik dediğimizde burada aklımıza ilk gelen telkari işçiliğiyle hazırlanmış takılar geliyor. Bunun yanında meşhur Mardin bıttım sabunu ve mavi badem şekerleri olmazsa olmazlar arasında. Bıttım sabunu için Tek Sabuncu Mehmet Dede, mavi badem şekeri için ise Davut Selim en meşhur dükkanlar.

Mardin Ulaşım

Diyarbakır’a THY ucuz uçak bileti ile uçarak, Diyarbakır havalimanına iniş yaptık; sırasıyla Bismil, Batman, Hasankeyf, Midyat ve Mardin güzergahını izleyecek şekilde bir rota oluşturduk. Kiralık aracımız ile izlediğimiz bu rota üzerinde çok sık rastladığımız polis kontrol merkezleri sayesinde bölge oldukça güvenli. Gitmeden önce aklımızdaki en büyük sorulardan birisi güvenlik olduğu için bu bilgiyi sizlerle paylaşmak istedik. Sadece iki kişi olmamıza rağmen hiçbir tedirginlik yaşamadık ve bu güzergahı izlediğimiz sürede hiçbir sıkıntılı olayla karşılaşmadık. Ayrıca güzergah üzerindeki yollar son zamanlarda yenilenmiş ve ulaşımı gayet kolaylaştırıyor.

Mardin Kaç Günde Gezilir?

Bahsettiğimiz gibi biz Mardin merkezde sadece bir gün geçirebildik ve bu süre yetmedi. Bizce Mardin gezi süresi olarak iki gün eski şehir merkezi (tercihe göre 3 gün de keyifli geçecektir), bir gün Midyat ve yarım gün Hasankeyf için uygun olacaktır. Mardin’de bulunan diğer eserleri görmediğimiz için buralardaki süreleri bilemiyoruz. Ancak genel düşüncemiz Mardin’i hakkıyla gezmek için en az beş güne ihtiyaç olacaktır.

Son olarak şunu eklemek istiyoruz; Mardin 1.Cadde girişinde soldaki dükkanlar arasında Mardin Büyükşehir Belediyesi‘nin açmış olduğu bir tanıtım merkezi bulunuyor. Buradan şehir hakkında Mardin gezilecek yerler hakkında bilgi edinebilir, kendinize rota çizecek bir harita tedarik edebilirsiniz. Gayet güzel hazırlanmış bu merkezde her şey detaylı olarak düşünülmüş ziyaretçiler için. Mardin’e geldiğinizde ilk olarak buraya uğramanızı tavsiye ederiz. Mardin için yola çıkmadan önce buradaki Mardin Kültür Turizm sitesine göz atabilirsiniz.

Hasankeyf ve Midyat gezilecek yerler yazılarımız ilerleyen günlerde yayına alınacaktır. Yeni yazılarımızda görüşmek dileğiyle 🙂