Türkiye Cumhuriyeti vatandaşı olan ve yurt dışına çıkmak isteyen herkesten alınan vergi türüdür. Yurt dışı çıkış harç pulu, 7524 sayılı Kanunun 51 inci maddesiyle yurt dışı harç pulu 12.08.2024 tarihinden itibaren geçerli olacak şekilde 500 TL olarak güncellenmiştir ve bu tarihten önce alınan harç pulları geçersiz sayılmaktadır.
2013’ten bu yana, yurt dışı çıkış harcı yeşil pasaport veya diğer tüm pasaportlar dahil ödenmek zorunda. Pasaportlar hakkında detaylı bilgiyi buradan alabilirsiniz. Harç pulu alabilmek için pasaport zorunluluğu yoktur, yeni kimlik ile seyahat edilebilen ülkelere gitmek için de yurt dışı çıkış harç pulunu almanız gerekmektedir. Havalimanlarındaki harç pulu gişelerinden satın alınabilmekte ve ülkeden çıkış esnasında kimlik/pasaport kontrolü sırasında görevli memur tarafından bu pul kontrol edilir. Yurt dışı pulu burada kaşelenip size geri veriliyor. Güvenlik geçişinden sonra bir hükmü de kalmıyor. Ama siz yine de uçağa bininceye kadar yanınızda bulundurun.
Yurt Dışı Çıkış Harcı Nereye Ödenir?
Kimlik/pasaport kontrolü esnasında gösterilmesi zorunlu olan yurt dışı çıkış harç pulu anlaşmalı bankalara ya da havalimanlarda bulunan gişelerden satın alabilirsiniz. Bu yerler dışında gümrük saymanlığı ve Maliye Bakanlığı içerisinde de yurt dışı çıkış harcını ödeyebilme imkanınız mevcut.
Yurtdışı çıkış harcı yatırılan bankalar:
- Ziraat Bankası
- Halk Bankası
- İş Bankası
- Yapı ve Kredi Bankası
- Akbank
- Vakıflar Bankası
- Garanti Bankası
- Şekerbank
- Finansbank
- Denizbank
- Albaraka Türk Katılım Bankası
- Türkiye Finans Katılım Bankası
Yurt Dışı Çıkış Harcını Online Ödeme
Seyahatinizden önce online ödeme imkanınızda bulunmaktadır. İnternet bankacılığı kullanıyorsanız eğer hesabınıza giriş yapıp yurt dışı çıkış harcı internetten ödeme seçeneklerini bulup bu şekilde de ödeme yapabilirsiniz. Tek yapmanız gereken ödeme sonrasında alacağınız online dekontu yazdırıp yanınızda taşımanız.
Yurt Dışı Çıkış Harcından Kimler Muaf Tutulur?
Yurt dışına çıkarken alınan bu vergi türünden bazı durumlarda muaf olabiliyorsunuz. Muaf olanlar dışında, öğrenciler de dahil olmak üzere Türkiye Cumhuriyeti pasaportuna/kimliğine sahip her vatandaş, yurt dışına çıkış yaparken bu harcı ödemek durumunda.
Aynı şekilde, resmi görevle yurt dışında görevlendirilen kamu görevlileri, aşağıdaki muafiyetlere sahip değilse, harç muafiyetinden yararlanamıyorlar.
Yurtdışı Çıkış Harcı ödemekten muaf olanlar:
- Çıkış tarihi itibarıyla yurt dışında oturma izni bulunanlar,
- 7 yaşını doldurmamış olanlar,
- Yurtdışına ticari amaçla sefer yapan kara, deniz, hava ve demiryolu toplu taşıma ve yük taşıma araçlarının mürettebatı olanlar,
- Yurtdışında oturma izni bulunanların pasaportlarında ‘işçidir, işçi ailesidir, işçi çocuğudur veya süresiz oturumu bulunmaktadır’ kaşesi yer alanlar, (Oturum belgelerini göstermeden de harçtan muaftırlar.)
- Bu kaşenin bulunmadığı pasaportlar için, ‘Süresiz/……..tarihleri arasında yurt dışında oturma ve/veya çalışma izni bulunmaktadır’ kaşesi olanlar,
- Çifte pasaportlu olup uyruğunda bulundukları yabancı ülke pasaportlarını kullanarak yurt dışına çıkanlar,
- Oturma belgesi yerine geçen Green Card’ı ibraz edenler,
- Pasavan ve benzeri belgelerle çıkış yapanlar,
- Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti’ne kimlik belgesiyle çıkış yapanlar yurtdışı çıkış harcı ödemekten muaflar.
Yurt dışı çıkış harcının geçerlilik süresi yoktur. Aynı anda birden fazla harç pulu alıp herhangi bir yurt dışı seyahatiniz için kullanabilirsiniz.
Bazı operatörlerin kampanyaları bulunmaktadır. Ücretsiz yurt dışı çıkış harç pulu verebilmektedir, seyahatinizden önce sahip olduğunuz operatörün güncel kampanyalarını mutlaka kontrol ediniz.
İlk yorum yapan olun