Schengen Vizesi Nasıl Alınır? Schengen Vizesi İçin Gerekli Evraklar

Schengen Vizesi, uygun makamlar tarafından ilgili tarafa Schengen Bölgesini ziyaret etme ve Schengen Bölgesi dahilinde seyahat etmeye yönelik olarak düzenlenen belgedir.Bu yazıya devam etmeden önce Schengen vizesi nedir ? Schengen vize türleri hakkında yazımı okumanızda fayda var.

Schengen Vizesi Nasıl Alınır?

Schengen ülkelerini kimlikle ziyaret edemezsiniz. Schengen vizesine başvurmak için öncelikle pasaportunuzun olması şart. Henüz pasaportunuz yoksa Pasaport Nedir? ve Pasaport Başvurusu Nasıl Yapılır? yazılarımı okuyun.

Temel olarak vize başvurusunda gerekli evrakları vize nedir? ve vize başvurusu nasıl yapılır? yazımda anlatmıştım bu yazımda ise Schengen vizesi hakkında daha detaylı nasıl alabileceğiniz hakkında bilgileri bulacaksınız.

  • Pasaportunuzun geçerlilik tarihini kontrol edin.
  • Schengen vizesi başvurusu yapacağınız ülkenin Schengen vizesi başvuru formunu dolduruyorsunuz.
  • Schengen vizesi başvurusu yapılacak ülkenin anlaşmalı çalıştığı aracı kurumların online sayfalarından ya da arayarak randevu alıyorsunuz.
  • Vize türünüze göre sunmanız gereken başvuru evraklarınızı hazırlıyorsunuz.
  • Seçtiğiniz tarih ve saatteki randevunuza gidiyor, vize ücretini ödeyip, görevlilerle görüşüp belgelerinizi teslim ediyorsunuz.
  • Vize işlemlerinizin bittiğinde verdiğiniz adrese pasaportunuz postalanıyor ve vize başrunuz onaylandıysa vizeniz pasaportunuzun boş sayfasına yapıştırılıyor.

1.Pasaportunuzun Geçerlilik Süresi

Vizeye başvurabilmeniz için önce pasaportunuzun geçerlik tarihinin bitimine en az 6 ay olması gerekir. Yoksa başvurunuz değerlendirilemez. Hatta bazı ülkeler 1 yıl geçerlilik isteyebiliyor, bu yüzden benim tavsiyem pasaport geçerlilik tarihi en az 1 yıl kalmışken vize başvurunuzu gerçekleştirmeniz.

2.Kimlik Fotokopisi

Kimliğinizde fotoğrafınızın ve TC kimlik numaranız olması gerekiyor

3.Başvuru Formu

Vize talep formu konsolosluklardan veya onların web sitelerinden ücretsiz temin edilebilir. Web sitesinden indirilen formlar yazdırılıp, eksiksiz, okunaklı bir biçimde doldurulmalı ve imzalanmalı. Schengen her ne kadar ortak görünsede tüm ülkelerin kabul ettiği standart bir form yok bu yüzden gideceğiniz ülkenin kendi formunu doldurmanız gerekiyor.  ilk olarak hangi Schengen ülkesine ayak basmayı planlıyorsanız, o ülkeye vize başvurunuzu yapmanız gerekiyor

4. Biyometrik Fotoğraf

Fotoğrafçıya gittiğinizde pasaport/vize için fotoğraf istiyorum dediğinizde sizin biyometrik fotoğrafınızı çekecektir. Biyometrik çekilmiş 2 adet (3.30×4.00 cm). Fotoğrafın yaklaşık 3,5 x 4 cm ebatında ve en son 6 ay içinde çekilmiş olması gerekiyor. Daha önce vize almakta kullandığınız süresi geçmiş fotoğrafları kullanmamaya dikkat edin.

5.Seyahat Sağlık Sigortası

En az 30.000 Euro’luk garantisi olan seyahat sağlık sigortası.

6.Uçak Bileti ve Otel Rezervasyonları

Seyahatinizin gidiş – dönüş uçak bileti. Eğer farklı noktalardan gidiş dönüş yapılacaksa, bunu gösterir bilet rezervasyonları veya alınmış biletlerin dökümü. Konaklama bilgileri ve başvuru sahibinin bilgilerini içeren otelden konfirme edilmiş rezervasyon dökümü.

7. Gelir Durumunuzu Belgeleyen Evraklar

Son 3 aya ait banka hesap dökümlerikredi kartı son ay ekstresi, maaş bordrosu, SGK hizmet dökümü, varsa araba ve gayrimenkul tapuları… Schengen ülkesinde kalacağınız her gün başına en az 60 € olacak şekilde, bunun karşılığı TL’ nin banka hesabınızda olması gerekiyor.

8.Davetiye

Eğer bir iş, fuar ya da akrabanız tarafından davet ediliyorsanız; göçmenlik ve Vatandaşlık Kurumu tarafından onaylanmış davetiye eden kurumlar ya da kişi tarafından imzalanmış, mühürlenmiş, o ülkedeki adresi ve telefon numarasının açık belirtildiği davetiyeler. Özellikle vize alımını kolaylaştıran bir unsurdur.

9.Dilekçe

Vize başvuru dilekçesinde şu hususları açıklamalısınız

  • 1. Schengen vizesine başvuran kişinin seyahat amacını
  • 2. Planlanan kalış ve ayrılış sürelerini,
  • 3. Seyahat masraflarının finansmanını kimin üstlendiğini (kendisi mi başka biri mi),
  • 4. Masrafları üstelenenin bunu nasıl karşılayabileceğiniz anlatan kısa bir açıklama (8 senedir çalıştığım firmada ithalat müdürüyüm ya da şu kadar kira gelirimiz var gibi)
  • Ayrıca, eğer uzun süreli vize talebinde bulunuyorsanız bunun sebebini de açıklamalısınız (Almanya’da yaşayan arkadaşlarımı senede 1-2 ziyarete geliyorum/ Müzik festivallerini takip ediyorum gibi)
  • Ayrıca daha önce Schengen, İngiliz, Amerikan, Kanada aldıysanız onları da dilekçeye not edebilirsiniz.

10.Vize Ücreti Dekontu

Aşağıda başvurduğunuz Schengen vizesinin süresine göre ödemeniz gereken tutarı görebilirsiniz. Ancak gişede sizden kesilecek tutar daha fazla olacak, çünkü vize merkezi hizmet bedelini de size fatura ediyor. Bu hizmet bedeli aracı kurumdan kuruma değişiyor. Size verdikleri ödeme dekontunu vize başvuru dosyanıza eklemeyi unutmayın.

7 Gün8 – 10 Euro
1 Ay18 – 20 Euro
3 Ay30 Euro
6 Ay40 Euro
1 Yıl60 Euro

Ufak bir not: Evrak hazırlama işini ciddiye alın. Konsolosluk gözünde en önemli kriter güven. Bunu kanıtlamanın tek yolu da hazırlayacağınız evraklar. Belgeleriniz eksiksiz, doğru ve güvenilir ise vize alamamak için bir neden yok. Dosyalamayı temiz, tertipli düzenli yapmanızda oldukça önemli hususlardan biri.

BUNLAR DA İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR

2 Trackbacks / Pingbacks

  1. Schengen Nedir? Schengen Vizesi Nedir? Schengen Vize Türleri ve Nelerdir? | Çekim Günlükleri
  2. Avrupa'dan Tax Free ile iPhone Almak - Çekim Günlükleri

Bir yanıt bırakın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.


*